вторник, 9 януари 2018 г.

Пърженица със сухи чушки на баба / Dry peppers and scrambled eggs fry

 

Обожаааавам това ястие! Лесно, бързо, сиромашко, но носи толкова вкус и аромат, които не може да си представите, че се събират в тази чинийка.
Обичам всички пърженици на баба, но тази открих едва преди няколко години. На мен ми се струва вчера, но истината е, че те си изминаха пет-шест, защото дядо ми беше още сред нас.
Спомням си, че беше работен ден, но ние с Митко почивахме и решихме да запалим колата да отскочим до тях да ги изненадаме. Хванахме ги точно на обяда ( "Таман не сме им душмани", както казва баба), а в тяхната къщурка ухаеше толкова приятно, че лигите ми потекоха още преди да си събуя обувките. 
Те толкова се зарадваха и с радост ни поканиха на масата, а баба се притесни, че не е направила нищо по-засукано за обяд, а ей такава сиромашка пърженица. Реши да стане да тършува за някой буркан месо, а аз я убеждавах, че няма нужда стръвно насочила поглед, а след това и вилица към това непознато ястие.
Като почнах да ям, не знам дали защото е у баба, дали защото друг го е сготвил, но сякаш всички пържоли, джолани, торти, баници и погачи ми се струваха излишни на този свят.
Толкова по-богати ястия сме свикнали да хапваме, че понякога когато някой сготви нещо скромно ни се услажда десет пъти повече, защото е различно, а пък самите ние никога не се сещаме да си го сготвим.


Хапвам пърженица, топях хляб, хапвах пърженица пак, а уханието на сухите чушлета се бяха пропили във всяка съставка на гозбата.
По някое време вече се усетих, че има и други хора на масата и се сетих да питам баба защо не ми е готвила такава пърженица досега.
Тя каза:"Ми за вас гледам да сготвя по-хубаво ядене като дойдете, чедо. Нещо с месце, да си хапнете."
Е, бива ли да е толкова сладка, баба, кажете! Как да не я нацелува човек! Много я обичам.

И така, сега когато имам останали сухи чушки, реших да си спретна една такава пърженичка. Не е никак трудна, не е тежка и става идеално за вечеря след обилните трапези напоследък, пък  и в вкусна даже студена от хладилника, така че си я хапвам и за обяд.
Доверете ми с е и я опитайте и със сигурност ще ви стопли сърцето!

Ето какв ви трябва:
Необходими продукти:
3-4 бр. яйца
10 бр. сушени чушки
200 г сирене
олио

Започваме като почистват добре, забързват се от прах, премахват се дръжки и семки.Режем ги на средно ситно.


В тиган загряваме олио, но на средна температура, а не на максимална. Слагаме чушките и запържваме добре, като по този начин омекват, но е важно да не ги прегорим, тъй като са тънички и ще станат горчиви на вкус. Аз обичам люто и си слагам и някоя люта чушка ;)


След това прибавяме яйцата и натрошеното сирене и разбъркваме, докато всичко се изпържи добре.


Позволих си да я поръся с малко от сушената чубрица на баба, защото е много ароматна, но не е нужно да я подправяте с нищо, тъй като чушките са достатъчни :) 


Грабвайте вилицата и да почваме ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 4 януари 2018 г.

Програма за отслабване на Forever : FIT 9 - тествам и споделям!



Почти винаги резултатът от зимните празници е неистово желание за отслабване, след постоянното чувство на напреднала бременност от сарми и руска салата. Не си мислете, че вашата блогърка - Люската я подминават тези неща,  защото колкото и да се опитвам всичко в живота да е с мярка, то понякога му се отпуска края. 
Преди да замина за сестра ми рових за една блуза в гардероба и докато я изнамеря извадих сто дрехи други такива на леглото. Разбира се, защото бързах да не изпусна полета, ги оставих така на леглото, пък се убедих, че ако някой реши да ме обира по празниците, ще си помисли, че някой го е изпреварил вече. 

Като се прибрах, бях забравила за неразборията и с ужас установих, че след тежкия полет, трябва да подреждам не само куфар, но и цял гардероб. Добре, че го направих обаче, защото реших да пробвам колко броя от извадените дрехи ми стават и приятели, мога да ви кажа, че положението никак не е добро. 

С ужас установих, че не само съм качила празничните килограми, но очевидно съм се запасявала тайно и през годината, случайно да не залинея. Реших да запазя самообладние и да не реагирам остро спрямо себе си, какво пък, хапнала съм си. По-добре да имам и да си хапна, пък после да поотслабна с малко воля, отколкото да няма какво да ям или пък цял живот да смятам калории и да живея с ужаса, че всеки мъфин дебне за живота ми.

И така, реших че ще е добре да направя първи стъпки към влизане във форма, защото съм забелязвала, че отслабването толкова рано през годината ми е малко по-трудно, отколкото от пролетта. Организмът ми обаче отчаяно се нуждаеше от детоксикация, почивка или поне първи стъпки в правилната посока и не исках да го бавя повече.
Реших да опитам нещо ново, което получаваше доста добри отзиви около мен, но както винаги аз гледам малко скептично на всичко, което не е само упражнения и запечатване на устата за определен период от време. 
Единствената причина да дам шанс на тази програма е, че с майка ми пием гела от алое вера от доста време, като тя започна когато преминаваше през период на химиотерапия. Предполагам много от вас знаят каква отрова за организма е това и този гел успя да я държи на крака, а от там насетне и моето семейство, като превенция срещу болести, настинки и други, тъй като се отразява благотворно на организма.
Не мога да кажа, че го пия целогодишно, но определено сама си усещам когато рисковете от болести около мен се увеличават или организмът ми има нужда от още бууст. Майка ми вече е по-редовна ( във всяко отношение спрямо мен). :) 
След като така и така си го поръчвахме честичко, преди около месец мамето стана и представител, за да може да си го взимаме с отстъпка, Тогава се запознах и с другите продукти от каталога, като веднага забелязах програмите за отслабване.


Както казах реших, че са бошлаф работа, но след фиаското с дрехите на леглото си казах, какво пък толкова може да стане от полезни добавки, дай да опитам. И точно това смятам да направя и аз сега...като го споделя с вас.
Идеята ми не е да ви продам продукт, както някои от вас ще си помислят, защото няма да забогатея, нито майка ми, нито пък смятам да ви запознавам с бизнеса на фирмата ( освен ако някой изрично не ми пишат, за което няма да го пазя като фамилна тайна), а по-скоро да споделя нещо ново с вас, да отговоря на желанието ви да споделя "нещо за отслабване" и да не в се налага да поръчвате продукта и да го тествате, без да знаете дали работи. Всеки организъм е различен разбира се, но нека да пробваме с моя първо, shall we?!
Реших да стартирам първо с програмата за 9 дни, не само защото първо от нея се почва, но пък и защото нея мога да си позволя както финансово, така и физически на този етап ( не бива веднага да се изхвърлям на тежките неща, ако ме разбирате какво искам  да кажа :))
Получих тази кутия, която изглежда наистина добре и ви дава усещането за подарък...подарък, който ще ви се иска да не почвате :)

Както виждате не стартирам нито баш на 1 декември, нито в началото на седмицата, а в ден, в който усещам, че искам да започна и имам сили.
В кутията има две туби от чудесния алое вера гел, комбинация от фибри за ситост Форевър фибри, капсули за активизиране на метаболизма Форевър терм,  капсули за по-ефективно изгаряне на мазнини Форевър грация плюс и шейк на прах с витамини и минерали Форевър лайт утра, с вкус на шоколад :)


В кутията има още шейкър, метър да измерите мерките си преди и след програмата ( я, колко уверено от тяхна страна) и книжка, с която да следите всичко нужно в програмата и да си водите записките. 

Знам, че някои ще си каже, това пък чак нужно ли е, но според мен това е една от най-важните части за всеки режим. Дори когато си го правя у дома си водя списък в  някой тефтер какви упражнения съм правила за деня, на коя дата, какво съм пила и хапвала, защото всичко е черно на бяло и не може да шмекеруваш. Прави те горд с постигнатото и наистина е важно според мен.

Хубавото е, че има страничка за всеки ден, в който да си записвате и отмятате всичко, което сте пили, дали сте пили необходимата вода и какви храни сте яли.
Има списък със свободни храни, които според мен са малко малко, но затова е добре да почнете точно сега, когато при мисълта за още храна малко ви призлява.
Първите два дни са най-тежки от всеки режим, а пък и течностите не са малко, затова е добре да ги стартирате е през почините дни според мен, когато порцелановия трон ще ви е под ръка.
Аз лично реших, че ако ще троша пари ще го напаря както трябва. 
Станах сутринта и направих първите стъпки - меренето на кантара ( който се спомина), после с рулетката, като се чудех как да го направя сама точно, пих всички работи до тук и след малко излизам на разходка за 30 минути. Тъкмо ще си купя нещо от свободния списък за хапване.
Няма да консумирам нищо извън програмата, няма да пия кафе, няма да пия дори останалите добавки, които взимам по принцип, защото искам да тествам the sh*t out of this motherf*cker!


Няма да скрия резултатите от програмата с вас, като смятам след девет дни ( на десетия сигурно) да седна да ви споделя впечатления, ако не съм съм предала Богу дух в съня си от глад.

Истина е обаче, че повечето хора, които са я направили цялата програма ( от три части) са отслабнали с над 10 кг ( до 20 кг)  и не са изпитвали чувство на глад, както някои от таблетките обещават. Това най-много ме караше да въртя очи до бяло, но честно казано до момента не изпитвам такъв наистина и започвам да се притеснявам, че ако излезат прави ще трябва да си купя и другата програма.
 Абе, ще я видим ние тази работа!
Стискайте ми палци и ако статията ви е харесала или ви е била полезна, искате да научите още нещо, не забравяйте да ми пишете коментар тук, или на страничката на блога, или съобщение,  за да знам дали има интерес към такъв вид публикации. 

Една част от мен се притеснява сериозно, че ще бъде прието като реклама на продукт, но истината е, че блогърите сме за това - да даваме мнения за марки, да тестваме и да споделяме нашите впечатления. Отново казвам, не задължавам никой да купува, пък камо ли преди да съм споделила дали въобще работи :)

Допълнение: Резултатите от програмата може да видите тук

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 26 декември 2017 г.

Торта "Тоблерон" / Toblerone cake


Весела Коледа, приятели! Бъдете живи и здрави, много щастливи и обичащи се. Нека винаги носим светлина в сърцата си и да я даряваме на тези от нас, които се нуждаят от нея в тъмните моменти. 

Нека не забравяме, че хората, макар и да сме доста несъвършени в природата си, притежаваме способността да обичаме, а това е най-близкото до съвършенство, защото ни помага да помагаме на напълно непознати, да съчувстваме и да се радваме за успехите на хората около нас. 

Пожелавам си пред каквото и да ни изправи новото време в което живеем, хората да имаме сили да се подкрепяме и да вървим към един по-добър и пълноценен живот, за нас и поколението след нас.

Животът е най-големият ни дар, затова нека направим най-доброто от него!
 Бъдете здрави, всичко друго ще се оправи!


Време е да ви споделя и последната рецепта за годината, която подготвих като кулминация на празничната ми фиеста. Почти година мъдрувам как да създам тази торта, която ми се въртеше в главата с всякакви вариации, но ето че мога с гордост да споделя финалния й вид. 
Исках да е красива, но толкова красива, че да спира дъха! Успях ли?!


Освен, че е вдъхновена и направена с един от любимите ми шоколади - Тоблерон, се постарах да има и същата форма, което не се оказа чак толкова трудно.
Вкусът е божествен и съчетаващ няколко пласта шоколадови блатове, крем, чийзкейк, ганаш и една от най-впечатлителните украси, които съм правила досега.
Реших да направя тортата златна, не само защото е празничен сезон и блясъкът е навсякъде около нас - от блещукащата коледна украса, през нежните лампички по дърветата и сградите около нас до тържествената заря, която ще озари небето в новогодишната нощ.
Именно като перфектна новогодишна торта ви представям и днешния ми десерт.


2018-та година ще бъде годината на кучето по китайския календар и макар тя да започва през февруари, винаги ни съветват да се подготвим по от рано.

Добре е да я посрещнем в жълто, тъй като това е нейния цвят, а какво по-подходящо жълто от златото. Освен това "кучето" се асоциира с елемента "метал", което прави моят избор още по-подходящ :) 


Дали вярвате на тези хороскопи ли не, не е от значение (аз самата не съм от тях), но все пак кой няма да се зарадва да научи, че през новата година ни очакват хубави неща. Годината ще е благоприятна за нови начинания, сватби, бизнес, а любовта ще разцъфтява. 
През годината на кучето е важно да бъдем честни и добросърдечни, да не лаем за дребни неща  и да не лицемерничим дори в бизнеса, защото се очерта справедливостта да възтържествува, затова е хубаво да сме на правилната страна. 
С радост научих, че през новата година ще е добре да подхождаме творчески, дори и в най-обикновената работа  и ще пожънем успехи. 

Е, ако случаят е такъв, тази торта идва точно навреме!


Но не остава много време за Новогодишната трапеза, затова преминавам направо към рецептата. Като много по-специални торти,ще ви отнеме малко повечко време, но като цяло не е толкова сложа за правене, затова не й се плашете. Ето и необходимите продукти:

За чийзкейк - блата:
200 г крема сирене
120 г черен шоколад
150 г кафява захар ( може и бяла)
60 г бяла захар
60 г брашно
120 г масло
1 ванилия
3 яйца

За шоколадовия блат:
3 яйца
170 г брашно ( малко по-малко от ч.ч. от 200 мл)
150 мл прясно мляко
150 г захар
100 мл олио
3 с.л. какао
1 ч.л бакпулвер
щипка сол


За крема:
250 мл течна сметана
200 г тоблерон

За ганаша:
150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Още:
бяла халва, ядки бадем
златен спрей, златен брокат, златна захар

Започваме с приготвянето на чийзблата. Адаптирах рецепта от тук, като моят размер на тавата е квадратен със със страна 24 см.
Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.


В касерола разтопяваме на котлона маслото и шоколада. Охлаждаме леко и прехвърляме в купата на миксера. Постепенно прибавяме кафявата захар и две от яйцата, а след това и брашното.  Бием сместа до пухкавост и оставяме на страна.

                           

В друга купа разбиваме останалите съставки - кремата сирене, яйцето, кристалната захар и ванилията.

                            

В тавичката, застлана с хартия за печене на дъното, намаслена леко с  олио. Изсипваме две трети от шоколадовата смес, а отгоре - бялата смес. Накрая правим шарки останалата ни шоколадова смес.

                             

Печем блата за около 30-40 минути, а след това охлаждаме напълно.
През това време правим и втория блат. За целта разбиваме яйцата със захарта на крем, а след това постепенно прибавяме олиото, млякото, а след това пресятото брашно, какао, бакпулвер и сол : )

                            

Прехвърляме сместа в същата тавичка, отново с хартия за печене и печем на 150 градуса за същото време. Оставяме да се охлади напълно след това.
През това време правим крема - загряваме сметаната до точка на кипене на котлона, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения тоблерон. Оставяме да поизстине леко, а след това разбивам с миксера, докато стане по-светъл и по-пухкав като консистенция.

По същия начин приготвяме и ганаша, но не го разбиваме с миксер. Оставям го да се охлади напълно и го прибирам в хладилника.

Сглобяване на тортата:

Разделяме двата блата по диагонал и ги нареждаме един върху друг, като ги редуваме.
Разпределяме от крема между блатовете по равно и измазваме с него отвън ( без дъното). 

                            

Между блатовете може да поръсите с малко счукани бадеми и бяла халва, но може и да и оставите само за украса.

Така сглобената торта, завиваме с опаковъчно фолио и оставяме за през нощта в хладилника.

                             

На следващия ден ( или след няколко часа), заглаждаме с плоско ножче крема и изправяме тортата вертикално.
На микровълновата разтопяваме ганаша и започваме да измазваме с него тортата отвън, докато е още течен. Той стяга бързо, защото тортата е студена и направо го изливам на места и заглаждам.


След това със златен спрей напръскваме тортата и поръсваме от златната захар и ядливия брокат.


Доукрасяваме още с парченца бяла халва, която пада върху тортата като сняг.
Харесвам точно това във вкуса на този шоколад - малките, хрупкави парченца нуга.



За още повече блясък напръсках и блокчетата шоколад със злато и наредих в основата на тортата.



Може да режете тортата на листа по вертикал или да я сложите да легне,



но каквото и да изберете няма да съжалявате.
Във всеки пласт ще усетите тази лавина от вкусове и лукс.




Ако решите да пропуснете златната украся, която не е задължителна разбира се, може да се запазите оригиналния цвят на шоколадовото блокче.



Може да украсите с белите парченца халва и ядки или да направите снежна заливка от бял шоколад и кокос като на скаличките.



Понякога липсата на определени консумативи ме вдъхновява да сътворят нещо ново и оригинално и нека това и вас не ви спира :)
За тези от вас, които искат да сътворят оригиналната визия на десерта, 



ще кажа, че може да си набавите всички златни продукти от сладкарските магазини. Може да ги поръчате онлайн или на място, като аз обезателно ще ви предложа и други рецепти, в които да ги оползотворите - не се притеснявайте :) 



И така, към края сме на последната публикация за 2017-та година! Надявам се и тази година успях да ви предложа чудесни рецепти, да ви вдъхновя, да ви усмихна или просто разсея приятно.
Постарах се тази година да има повече разнообразни рецепти - постни, тестени и месни, различни видове десерти и все по-оригинални и апетитни торти.
Обещавам през новата година да продължавам в същия дух и пожелавам на себе си и на вас, много здраве, щастие,късмет и неспирна енергия, за да осъществяваме мечтите и целите си.
Щастлива Нова Година, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...